slide
slide
slide
slide
slide
slide
slide
slide
slide
slide

 

Chuť zkusit něco „nového“
Naše značka gotnutz.cz se specializuje na přírodní produkty. V našem sortimentu naleznete nejen ořechy, sušené ovoce, ale i jedinečnou italskou kávu „Giuliano a Mocambo" či přírodní kosmetiku slovenského výrobce Elfa PHARM.
Naší silnou stránkou však stále zůstává, jak název napovídá, ořech sám.

Naší snahou je zachovat původní, přirozenou chuť oříšků, a to i v případě jejich dalšího zpracování.
V naší nabídce najdete ořechy natural, jemně pražené, solené, uzené či s různými exotickými variacemi jako je chilli s limetkou či kari. Všechny zmíněné varianty jsou upravovány stejně, až konečná přísada – ochucovadlo – se liší.

Jak se tedy naše snaha zachovat ořechu, co nejvíce přirozenou chuť odráží v jeho zpracování?
Začneme trochou historie o pražení. Způsob pražení vychází z tradiční receptury rozšířené v kolébce pražených ořechu, tedy na Blízkém východě, konkrétně v oblasti Turecka. Pražení probíhalo pouze za pomocí pomalého vysoušení a zahřívání. Ořech si tímto šetrným zpracováním ponechával maximum ze svého obsahu a nijak se zásadně neměnilo na složení ani chuti.

Pražené ořechy se brzy staly velmi oblíbené po celém světě. Nástupem zvýšeného zájmu o ně se přirozeně stávala tradiční receptura příliš „náročnou“ a ztrátovou. Ořech totiž tímto způsobem pražení ztrácel na své hmotnosti. Proto je nyní většina v Evropě a i jinde nabízených ořechů pražená za pomocí oleje, který má hned několik výhod pro prodejce a v jistém ohledu i pro zákazníky. Díky oleji se na ořech lépe „naváže“ následně přidané aroma, což potěší zákazníky výraznější chutí. Zároveň ořech nasáklý olejem ztěžkne, čímž se zvyšuje jeho hmotnost, což naopak potěší prodejce. Vy pak již nekupujete pouze ořech, ale i olej. Nevýhodu to má v tom, že kalorická hodnota ořechu rapidně stoupne. Je tedy otázkou, nakolik zůstává ořech stále ještě ořechem a nepromění se ve smaženku.

A zde tkví náš hlavní rozdíl. Chtěli jsme přijít na trh s něčím „novým“, ale hlavně jiným. „Navracíme“ se proto k původní, tradiční receptuře a veškeré pražení u nás probíhá na kontinuální horkovzdušné pražičce bez jakékoliv příměsi oleje. Ořech tím sice ztrácí na hmotnosti (následkem vysušení), ale zachovává si původní chuť a jeho kalorická hodnota nijak nestoupá. Veškeré dále přidávaná ochucovadla (například oblíbené kari) jsou bez alergenů a bez použití GMO (geneticky modifikovaný organismus). Díky chybějícímu oleji, který by zajistil, že se ořech obalí silnou vrstvou vybraného ochucovadla, jsou naše ořechy jemnější a zároveň zdravější
variantou.

Naší další zásadou, která nás, jak věříme, odlišuje od ostatních nabízených produktů, je vždy kvalitní a čerstvý ořech. A to nejen jako produkt, který se k nám dostane a je u nás následně zpracován, ale i jako produkt, který putuje k vám – našim zákazníkům. Nikdo přeci nevyhledává produkty, které dlouhou dobu ležely někde zabalené ve skladu. A tak jsou všechny naše produkty baleny za účelem, co nejkratší doby mezi samotným balením a doručením zákazníkům.